Când ascultăm postul de radio preferat, sau când ne uităm la televizor sau pe internet pe diferite canale cum ar fi YouTube, sau alte platforme de streaming, inevitabil vedem și reclame.
Povestea reclamelor și când a început totul?
Povestea reclamelor a început încă din secolul XX. În acea perioadă filmele mute erau la modă, iar toată informația era transmisă doar cu ajutorul imaginilor. Ulterior au apărut filmele cu sunet (care se numeau la început ”talkies”) și care au revoluționat industria. Iar până la revoluționarea reclamelor a fost doar un pas. Primele voice-over-uri erau extrem de teatrale, iar astăzi poate părea ceva exagerat.
Evoluția reclamelor
Evoluția reclamelor a continuat și a adus schimbări în preferințele publicului. Cu timpul, vocea teatrală a început să dispară și au apărut conversațiile autentice, sau firești dacă vreți, iar pe lângă acestea, vânzarea și promovarea au devenit mai agresive. Evident, lumea a înțeles puterea pe care o voce antrenată poate să o aibă.

Actorul de voce sau Voice-Over-ul este un artist care își utilizează vocea pentru a transmite mai ușor mesajul către audiență. Cel mai bine se aude acest lucru în reclamele pe care le vedem și auzim în fiecare zi.
Poate pentru unii ar fi obositoare reclamele, însă pentru un Voice-over, este un mod de viață.
Până în anii 90 reclamele erau teatrale, vocea era folosită la intensitate maximă, pentru ca vânzarea să fie agresivă. Însă, începând cu anii 90, reclamele au devenit mai prietenoase adică ”Soft Sell”.
Tonul vocii folosite în reclame devine unul mai prietenos și mai intim, iar în acest mod privitorii nu s-au mai simțit influențați și mai degrabă simțeau că acel produs pe care îl vedeau în reclamă era recomandat de către un prieten.
Un exemplu puternic al tranziției de Voice-Over de la vânzarea agresivă la Soft Sell, a fost atunci când a avut loc o Campanie de la Apple în care s-a folosit sloganul ”Think Different”.
Vocea calmă, caldă și convingătoare din spatele reclamei părea a lui Steve Jobs, fondatorul Apple, pentru că inițial el înregistrase vocea pentru reclamă, însă era de fapt vocea lui Richard Dreyfuss.
Reclama cu vocea lui Steve Jobs nu a fost lansată niciodată.
Reclamele au evoluat
Reclamele au evoluat foarte mult de atunci, iar producătorii campaniilor căutau cele mai bune și potrivite voci pentru produsele pe care urmau să le promoveze.
În prezent nu putem spune că un Voice-Over înregistrează doar reclame, industria s-a mărit, iar acum se înregistrează voci pentru audiobook, documentare, centrale telefonice digitale sau e-learning.
În cele mai multe cazuri auzim reclame la televizor, la postul preferat de radio și pe internet. Dar care este diferența dintre acestea?

Reclamele de Radio
Reclamele radio creează imagini clare în mintea ascultătorilor. Deoarece radioul se bazează exclusiv pe sunet, vocea trebuie să fie unică, carismatică și captivantă, astfel încât experiența auditivă să fie memorabilă.

Reclamele TV
Reclamele TV diferă de cele difuzate la radio, deoarece sunetul este combinat cu imagini. Succesul unei reclame TV depinde de armonia dintre aceste două elemente. Dacă vocea nu se potrivește cu imaginea produsului, mesajul acestuia nu va fi transmis eficient către potențiali clienți
Cum se selectează vocile pentru reclamele?
Cum se selectează vocile pentru reclamele? Există o mulțime de audiții pentru selectarea vocilor, în fiecare moment. Agențiile de publicitate caută vocea perfectă pentru un anumit brand, iar vocea aleasă trebuie să se potrivească cel mai bine cu brandul respectiv și să ajungă la publicul țintă.
Reclamele difuzate pe internet
Acest tip de Voice-Over este cel mai popular în prezent, datorită utilizării pe scară largă a internetului.
De ce sunt reclamele din online atât de eficiente ?
- Acestea pot ajunge la milioane de oameni foarte rapid și oriunde s-ar afla.
- Sunt mult mai ușor de distribuit și permit o selecție mai precisă a publicului țintă prin intermediul platformelor de socializare, cum ar fi Facebook, Instagram sau YouTube.
Vocea a devenit un instrument esențial în publicitate și marketing, având capacitatea de a influența emoțional și de a crea conexiuni puternice cu publicul.
Indiferent dacă este folosită în reclame la radio, TV sau în online, o voce potrivită poate face diferența dintre o reclamă obișnuită și una de impact.
Dacă vrei și tu să pui voce pe reclame, trimite-mi un mesaj sau înscrie-te la curs.